MICRODIGIT Mérnöki Iroda
HOME Mérés-adatgyűjtésFogyasztás / Energiamérés → Fogyasztás mérés felhasználási példák


Fogyasztás mérés felhasználási példák

main_icon Gyártás / Factory

A villamos fogyasztás fontos szerepet jászik egy termelő üzem életében. Az energiaforrások véges volta miatt a világ országai szabályozzák és kikényszerítik az alacsonyabb fogyasztást és CO2 kibocsájtást. Ahogy az energia ára emelkedik, úgy kényszerülnek az üzemek - fogyasztók - a felhasznált energia optimalizálására. Az energia hatékony felhasználása nemcsak a költségre van kihatással, hanem az energia ellátó rendszer stabilitását is nagyban elősegíti.

Az ICPDAS által kifejlesztett PMC/PMD eszközök alkalmasak arra, hogy akár egy egész üzem energia fogyasztását monitorozza. Ezek az egységek valós időben jelzik a szokatlan teljesítmény felvételt, és alkalmasak arra, hogy a szolgáltatóval szerződött energia mennyiség túllépését megakadályozzák. Megfelelő vállalatirányítási rendszer megléte esetén (SCADA stb) a folyamatosan mért adatok feldolgozása lehetőséget teremt az energiahatékonysági mutatók.javítására.(A Microdigit Kft a 2000-s évek elején saját fejlesztésű rendszerrel sikeresen prezentálta egy ny.mo.-i nagyvállalat vezetésének, hogy mely gépcsoportok (nem folyamatos üzemű) működtetésének átütemezésével lehet 15%-al csökkenteni a lekötött energiát. A folyamatos adatszolgáltatás hozadéka volt, hogy hogyan kell átszervezni az alacsony hatékonyságú 3. műszakot....)

pmc-factory

main_iconÉpületek / Buildings

Az egész bolygón érzékelhető globális felmelegedés megnövelte a légkkondicionálók használatát, mellyel együtt a villamos energia fogyasztása is jelentősen növekedett. Különösen a nyári hónapokban növekszik a légkondicionálók okozta energia-igény, mely sokszor eléri a csúcs fogyasztást. Ezért van jelentősége a folyamatos fogyasztás-monitorozásnak és ezzel együtt a fogyasztás analízisének, hogy megalapozottan lehessen fogyasztás korlátozást bevezetni. Egy jól tervezett rendszerben - melynek a mérés/logolás is része - képes csökkenteni a fogyasztást és ezzel együtt segít az épület üzemeltetőjének az energia megtakarításban és a hatékony energia-felhasználásban.

pmc-buildings

Az ICP DAS fogyasztás-monitorozó megoldása előnyösen használható épületek / épület együttesek fogyasztási adatainak rögzítésére és feldolgozására, úgy szintenként mint bérlőnként. A fogyasztási adat-koncentrátorok (PMC/PMD eszközök) akár emeletenként / bérlőnként installálható. A fogyasztásmérők RS485 vagy Ethernet kapcsolaton keresztül kapcsolódnak a PMC/PMD adat-koncentrátorokhoz. A szintenkénti vagy bérlőnkénti adatok a koncentrátoroktól az internet segítségével jutnak el egy adatközpontba, ahol azt tárolják és feldolgozzák, esetleg beavatkoznak. (nem várt fogyasztás növekedés egyes eszközöknél {szivattyú, villanymotor, elszívók, világítás} jelezhetnek hibát, melyet időben kell elháríani)

main_icon Campus

Általában a "campus" - egyetemi környezet - igen széles épület és tevékenység-együttest jelent. A teljes energia fogyasztás - tekintetbe véve a sokoldalú tevékenységet - igen magas lehet (oktatótermek, laborok, gépműhelyek, kisérleti berendezések stb). A napi oktatási és azzal kapcsolatos tevékenységet "terheli" a légkondicionálás igénye (gyakorlati termek, előadótermek, laborok, kollégium) mely drasztikusan emeli az energia költségeket (+még a környezetbe pumpálja a belső terektől "elvett" hőt + a veszteséget). A fentartónak büntetést kell fizetni, ha a leszerződött energiánál többet vesz ki a rendszerből

pmc-campus


main_icon Üzletközpontok / Commercial Buildings

A kereskedelmi egységek (üzletközpontok / plázák) energiafelhasználása viszonylag magas. Az eddigi mérési kiértékelési összeállítás nem új, szinte az összes eddigi példa alapján látható, hogy a különbség a mérőpontok számában, a mérendő áramerősségek értékében van. A mérőpontok száma nagy, de az egyes egységek fogyasztása (főleg világítás) szinte alapterülettel arányos. A légkondicionálás az esetek többségében központi, kivételt képezhetnek a nyilt területű bevásárlóközpontok.

A teljesítménymérő eszközök rendelkeznek kimeneti ponttal, melyek relét / mágnesrelét működtethetnek, melyen keresztül a hozzá kapcsolt fogyasztó lekapcsolható, esetleg a felvett teljesítmény a tulfogyasztás fennállásáig csökkenthető (pl légkondicionálók).

pmc-cb