Amit az ISaGRAF-ról tudni kell

Mi is az ISaGRAF ?

Az ISaGRAF egy teljes ipari alkalmazási programcsomag, mely ipari vezérléstechnikai feladatok megoldásához tartalmaz  SLP felületet, (Soft Logic Programming) futtatható kódot generáló motort és a VAR/OEM eszközökre vonatkozó meghajtókat. Az  ISaGRAF programcsomagot arra tervezték, hogy bármely ipari számítógépből nagyteljesítményű de mégis költséghatékony PLC-t alakítson ki. Az ISaGRAF a jelenleg egyedül nemzetközi szabvánnyá is vált  IEC61131-3 szabványra épül. Az  ISaGRAF az első  Windows-alapu fejlesztői környezet mely mind az 5 ismert  PLC nyelvet implementálja :  létra-diagramm (Ladder Diagram) (LD), Funkcionális blokk-diagramm (Function Block Diagram) (FBD), Szekvenciális Függvény Diagramm (Sequential Function Chart) (SFC), Strukturált Szöveg (Structured Text) (ST), és Utasítás-lista ( Instruction List) (IL).  Mindezek mellett - jelezve az ISaGRAF hatékonnyságát és sokoldalúságát - lehetővé teszi a funkciók és funkcionális blokkok leírását   az IEC61131-3 nyelvi alapjaira. A felhasználás az egyszerű gépvezérléstől a komplex folyamatvezérlésig terjed nagy sebességgel és nagy megbízhatósággal.

Az ISaGRAF és a  I-8xx7 / I-7188EX beágyazott vezérlők.

Az ISaGRAF alkalmazások könnyen implementálhatók az  I-8417 / 8817 / 8437 / 8837 és a I-7188EX-ISaGRAF beágyazott vezérlők esetén Ezen vezérlők  ISaGRAF alatti programozásának 3 lényeges előnye van. Az első, hogy a PLC leíró nyelvekkel lényegesen könnyebb a tervezés mint a "C" nyelvvel, miután az  ISaGRAF mind az öt  IEC61131-3 nyelv használatát támogatja.

A második előny a nagyteljesítményű és sokoldalu kommunikációs lehetőségek sora.  Az   I-84X7 / 88X7 vezérlők 4 kommunikációs porttal rendelkeznek. A  COM1 egy egyszerű RS232 eszköz, melyen keresztül az eszköz az  ISaGRAF-ot futtató PC-hez van kapcsolva. Ez a port támogatja a  Modbus protokolt. Az I-8x17 vezérlők esetén a COM2 egy  2-vezetékes RS485 eszköz melyet 255 vezérlőnek Modbus hálózati rendszerbe integrálására alakítottak ki. Az  I-8x37 vezérlőknél, a COM2 egy ethernet port mely  Modbus TCP/IP protokolt támogat, mellyel a vezérlő az Internetre kapcsolódhat. A COM3 egy RS232/RS485 eszköz. Ez lehet a felhasználó igénye szerinti kialakításu, vagy RS485 Fbus hálózatba kapcsolható úgy, hogy valamennyi a rendszerbe kapcsolt  I-84X7 / 88X7 vezérlő hozzaférjen a többi   I-8xx7 vezérlő adataihoz  ugyanabban az  Fbus hálózatban, amellyel egy elosztott vezérlési rendszert nyerűnk ( Distributed Control System). A COM4  RS232 eszköz teljes egészében felhasználói felület.

Az I-7000 és a I-87K sorozat elemeit  teljeskörűen kiszolgálják az I-8 xx7 és az  I-7188EX-ISaGRAF vezérlők (vegyesen is!). Az I-8xx7  RS485 portján keresztűl (COM3) és az  I-7188EX-ISaGRAF (COM2) portján keresztűl az I-7000 / I-87K sorozat  moduljai mint távoli IO eszközök használhatók, melyeket az I-8xx7 ill. I-7188EX-ISaGRAF vezérel.

A harmadik előny az egyszerű HMI szoftverek integrálhatósága. A HMI eszközök használata egyszerű lesz a Modbus protokoll használatával.   Iconics, Intouch, FIX, Wizcon, Citect, Labview, Lablink, Modbus OPC server ... mind mind példák a HMI szoftverre. Az HMI hasonló az ICPDAS Touch 506/509/510 érintőképernyős eszközökhöz, vagy bármely  hardware vagy software használható, mely a Modbus protokolt támogatja. Hálózati  Diagram>

ISaGRAF áttekintés

Az ISaGRAF az egyik legjobb teljesitményű SL csomag a piacon. Az ISaGRAF software két részből áll:

 • Az un. "  workbench" biztosítja a PLC programozó részére a programozói-környezetet.

 • A célállomás azt a felhasználást futtatja, melyet az előbbi fejlesztői környezetben a harver specifikációi szerint lefordított a programozó. 

ISaGRAF Workbench

Az ISaGRAF munkaterűlet - mely Windows sw és PC kompatibilis, futtatja  az ISaGRAF szoftvert. Az ISaGRAF workbench software a következőket tartalmazza:

Graphical Editors for programming:

 • Quick Ladder Diagram

 • Function Block Diagram

 • Sequential Function Chart

 • Flow Chart

Szövegszerkesztő a programozáshoz:

 • Utasítás-lista

 • Struktúrált szöveg

Nagyteljesítményű segédeszközök:

 • Alkalmazás letöltése

 • On-line debug és vezérlés

 • Szimuláció

 • keresztreferencia

 • Projekt kezelés

 • Documentum  generálás

 • A munka/alkalmazás mentése (backup) és visszaállítása

 • Grafikus debug és animáció

Gyors létradiagramm szerkesztő (LD Editor)

A létra-diagramm (LD) az egyik legismerteb és legnépszerűbb módszer egyszerű vezérlési logikai egyenletek leképzésére. A "kontaktus" egy bemeneti változót reprezentál, míg a "relé" egy kimenetet jelent.

Az ISaGRAF Quick LD Editor a legjobb kompromisszum a magas szintű grafikai lehetőség és az egyszerű "billentyűzet" alapu programozás között. 

Az ISaGRAF grafikai szerkesztő eszközökkel a felhasználó keverheti a létra-diagramm (LD) és az  FBD programozást ugyanabban a diagrammban. A könyvtár (lib.) bármelyik fűggvénye vagy fűggvény blokkja hívható ebben a szerkesztőben.

FBD szerkesztő

A Funkcionális Blokk Diagramm  (FBD) egy  grafika-alapu nyelv lehetővé teszi komplex eljárások kialakítását az ISaGRAF könyvtári elemeiből és azok összehuzalozását a képernyőn. Az ISaGRAF könyvtára több mint  60 standard blokk felhasználását kínálja fel, mely kiegészűl a céleszköz könyvtárával (I-8xx7 sorozat elemei) .

SFC szerkesztő


A Szekvenciális  Funkció Diagramm (SFC) az egész procedura - vezérlési algoritmust jól definiálható lépésekre osztja, melyeket un. "átmenetek" választanak el. A SFC az IEC61131-3 szabvány  alap-nyelve. A többi nyelv arra szolgál, hogy leírja azokat a történéseket amelyek az egyes lépéseken belűl történnek valamint leírja az átmenetek logikai feltételeit. Az SFC segitségével a párhuzamos folyamatok könnyen leírhatók. 

Struktúrált szövegszerkesztő

A Structurált szöveg  (ST) egy magas szintü nyelv, mely a Pascal-hoz hasonlít, de a automatizálási mérnöki feladatokhoz jobban illeszkedik.  Ezt a nyelvet komplex feladatok megoldásakor használják akkor, ha a grafika-alapu szerkesztés nehézkes vagy nem megoldható.   (IF / THEN / ELSE, FOR, WHILE... ciklusok).

 

Utasítás-lista szerkesztő

Az utasításlista  (IL) egy alacsony szintű nyelv, hasonlóan a PLC-k egyszerű szöveg nyelvéhez. 1996 Augustusában az ISaGRAF IL editor megkapta a PLCopen megfelelési nyilatkozatot a IEC61131-3-hoz.

Folyamatábra szerkesztő

A folyamatábra szerkesztő NEM IEC61131-3 kompatibilis nyelv. Az ISaGRAF  1998-ban adta hozzá a 3.3 verzióhoz ezt a lehetőséget, mely grafika-alapu nyelv. Ez kombinációja a  "test" , "action" , "flow", és hasonló folyamatoknak, hogy vezérlési algoritmust alakitson ki.